historische kaasmarkt

Zaterdag 25 augustus 2018

Met het luiden van de kaasbel opent de Jeugdkoningin van de Woerdense Vakantieweek de Historische Kaasmarkt.

Tijdens deze feestelijke historische Boerenkaasmarkt worden de prijzen van de Boerenkaaskeuring 2018, welke een dag voor de historische kaasmarkt op vrijdag 24 augustus in het Kaaspakhuis aan de Emmakade plaatsvindt, uitgereikt. Ook wordt de winnaar van de publiekskeuring bekend gemaakt.

Programma Historische Kaasmarkt

10.30 uur:  vertrek van de kaasbrikken vanaf het Kaaspakhuis aan de Emmakade naar de kaasmarkt op het Kerkplein

11.00 uur:  officiële opening van de kaasmarkt op het Kerkplein

11.30 uur:  aangevoerde boerenkazen worden met handjeklap verhandeld

12.00 uur:  opmaken van de kaasnotering

13.00 uur:  touwtrekken tussen de kaasboeren en kaashandelaren om de laatste 2 cent, voor en na het touwtrekken treedt het Shantykoor De Vlister Zangers op.

Hoe zagen de kaasmarkten er rond 1900 precies uit? Welke kaasmaaktechnieken werden er destijds gebruikt? En hoe gingen de mensen gekleed? Ervaar het zelf op de historische kaasmarkt!

De kaasmarkten in Woerden zijn alom bekend. Tijdens het kaasseizoen zijn wekelijks gezellige kaasmarktdagen waar allerlei soorten kaas uit de regio te verkrijgen zijn. En dit is al eeuwen zo! Om de geschiedenis niet te vergeten gaan we één keer per jaar terug in de tijd.

De historische kaasmarkt neemt je mee terug naar de kaasmaaktechnieken vanuit de Romeinse tijd. De stad is gevuld met kaasbrikken, de boeren en boerinnen lopen in typerende Rijnlandse klederdracht en er zijn traditionele touwtrekwedstrijden. En de kaas? Die is net zo lekker als toen!